Pusula pähkinänkuoressa

Pusula

Ilmakuva: Henrik Saarnikko

Pusulan nykytila

Pusulan kylä sijaitsee keskellä vehmasta maalaismaisemaa Jäämäjärven rannalla. Kylän keskusta on rakentunut kauniin puukirkon ympärille. Pusulasta on Lohjan keskustaan, Vihtiin, Nummelaan ja Somerolle noin 32 kilometriä ja Karkkilaan 20 kilometriä. Helsinkiin matkaa tulee noin 70 kilometriä. Vaikka välimatkat eivät ole pitkiä, oma auto on lähes välttämätön. Julkista liikennettä on vähän.

Pusulan taajaman asukasmäärä on 1223 (29.1.2020). Koko vanhan Pusulan kunnan alueella on asukkaita 2164 (29.1.2020). Tähän alueeseen luetaan mukaan mm. Kärkölän, Marttilan, Hauhulan, Hyrkkölän, Ahonpään, Hattulan, Herralan, Karisjärven, Ikkalan, Taustan, Hirvijoen, Raduksen, Hyönölän, Töllin, Kaukelan, Seppälän, Vörlön, Mäkkylän ja Koisjärven kylät.


Palvelut

Pusulan keskustassa on alakoulu, päiväkoti, kirjasto, nuorisotila, terveysasema, HUS-laboratorio, ikäihmisten asumispalveluyksikkö, eläinlääkäri, uimaranta, matonpesupaikka ja paloasema. Muita palveluja ovat apteekki, ruokakauppa ja asiamiesposti Sale, kyläkauppakeskus Pikkuomena, kukkakauppa/hautaustoimisto, huoltoasema, rautakauppa, ravintola Pusulan Krouvi ja hyötyjäteasema. Hyönölässä kolmen kilometrin päässä Pusulasta sijaitsee Tuukkasen leipomo ja leipomon lähietäisyydeltä löytyy myös korjaamo Auto-Vasenius.

Pankkipalveluita lukuunottamatta täältä löytyvät kaikki välttämättömimmät palvelut.

Pieneksi kyläksi Pusulassa on monenlaisia tapahtumia mm. Palmumarkkinat, Heinähärdelli ja Sirkusfestivaali Pusu. Kylältä löytyy Pusula-seuran ylläpitämä kotiseutumuseo ja Maamiesseurantalo Ahjola. Maalaiskyläksi Pusula tarjoaa hyvät harrastusmahdollisuudet: tenniskentät, jääkiekkokaukalo, lähiliikuntapaikka ulkokuntovälineineen, frisbeegolfrata, beachvolleykenttä, Oloviisaan kuntosali ja ampumarata/peilisali sekä koulun liikuntasali. Viiden kilometrin päässä sijaitsevan Keräkankareen harjumaastoon tullaan pitkienkin matkojen päästä. Keräkankareella on mahdollista harrastaa maastourheilua, ratsastusta ja talvella hiihtoa. Yksi paikallinen nähtävyys on lähes satavuotias vielä toiminnassa oleva Töllin mylly. Pusula-seuralla on toinen museo hauhulassa: Ahjonsuun kauppa.


Harrastusmahdollisuudet

  • liikuntasalin käyttö: jalkapallo, sähly, temppuratajumppa, taekwondo , lentopallo

  • Hiiden opiston jumpat ja kurssit

  • Keräkankare, hiihtomahdollisuudet

  • Vaikka paljon vaihtoehtoja vanhemmat joutuvat kuljettamaan lapsia harrastuksiin Lohjan keskustaan ja lähikuntiin

  • partio, kuviskerho, kuoro, nuokkari, ratsastus, vpk

  • thu-team

  • Nu-Pun koiraklubi


Historia

Pusulassa on ollut asutusta jo 1300‐1400 luvulla.

1874 Pusulaan rakennettiin ensimmäinen koulu. Niitä tuli alueelle kaikkiaan 12 kansakoulua,

Nykyään niitä on vain kaksi alakoulua. Kauppoja on kylällä parhaimmillaan ollut kahdeksan, nyt vain yksi.

Maatalous on ollut elineinona pitkään. Meijereitä on ollut kaksi ja maidon keräilypisteitäkin kaksi. Maitotiloja ei nykyään montaa löydy ja meijerit ovat saaneet uuden käyttötarkoituksen remonttien myötä.

Raha‐asiat hoituivat sujuvasti kahdessa pankissa ja kolmessa sivukonttorissa. Postejakin on ollut neljä. Nykyään ei kumpaakaan löydy kylältä.

Vuonna1838 rakennettu Engelin suunnittelema komea puukirkko sentään on saanut olla keskellä kylää.


© 2019 Pusula-Seura. Kaikki oikeudet pidätetään. Ilmakuvat sivustolla © Henrik Saarnikko, luvaton käyttö kielletty.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita